Slik sparer du egenkapital til bolig

Skal du spare til bolig, men usikker på hvor du skal starte? Les her og få tips til sparing av egenkapital.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 23.05.2019

For å kunne få lån til å kjøpe bolig må man ha en viss mengde egenkapital. Det er gjerne snakk om flere hundre tusen kroner, og for de fleste er ikke dette penger som er lett tilgjengelig. For mange er derfor sparing en av få muligheter for å opparbeide nok egenkapital.

15 prosent egenkapital

Med dagens krav til boliglån vil de fleste banker kreve 15 prosent egenkapital for å gi lån til bolig. Skal du kjøpe en bolig til tre millioner, må du altså ha 450.000 kroner i egenkapital. Husk for øvrig at du ikke får låne mer enn fem ganger inntekt. Bankene legger også til grunn om du vil tåle en renteoppgang når de vurderer lånesøknaden, og helst må du tåle en oppgang på fem prosentpoeng.

Les mer: Alt om egenkapital til bolig

Bankene har fleksibilitet til å gjøre unntak fra regelen om 15 prosent egenkapital ved noen tilfeller. Unntak kan gjøres for inntil 10 prosent av verdien av innvilgede lån hvert kvartal. I Oslo kan det gjøres unntak for inntil 8 prosent av verdien av innvilgede lån. Dette betyr at man fortsatt kan ha en sjanse selv om man ikke har oppfylt kravet til egenkapital, men det lønner seg likevel å ha spart en betydelig sum.

Les også: Boliglån uten egenkapital


Artikkelserie: Alt om boliglån

Lurer du på noe om boliglån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Alt du trenger å vite om rammelån
  2. Annuitetslån vs. serielån: Fordeler og ulemper
  3. Avdragsfrihet på boliglånet
  4. Slik får du mest ut av BSU
  5. Slik sparer du til bolig
  6. Boliglån uten egenkapital
  7. Byggelån
  8. Les dette før du kjøper første bolig
  9. Fastrentelån: Fordeler og ulemper
  10. Hyttelån
  11. Lån til sekundærbolig
  12. Topplån
  13. Bytte bank med boliglån
  14. Hva kan du gjøre ved rentestigning
  15. Dette avgjør om du får boliglån
  16. Slik får du boliglån når du er alene
  17. Alt om egenkapital til bolig
  18. Hvordan søke boliglån?
  19. Slik får du boliglån som ung

Spar i BSU

Om du er under 34 år og har skattbar inntekt, er det først og fremst viktig å spare penger på en BSU-konto. BSU står for Boligsparing for ungdom, og er en sparekonto som gir ekstra høy rente samtidig som den gir fradrag på skatten.

Les også: Slik får du mest ut av BSU-kontoen din

Hvert år kan du sette inn opptil 25.000 kroner inn på BSU-kontoen. Skattefradraget er på 20 prosent av innskuddet. I løpet av et år kan du altså få opptil 5.000 kroner i skattelette, dersom du setter inn maksimalt innskudd.

Les også: Slik velger du riktig nedbetalingstid på lånet

Få gode sparevaner

Det nytter imidlertid ikke å ha opprettet en BSU-konto om du ikke klarer å spare penger og sette dem inn der. Vi har derfor samlet en liste med sparetips som kan være nyttige på veien mot en god slump egenkapital.

  1. Øk inntekten: For å kunne spare penger må du nødvendigvis også tjene penger. Har du mulighet til å ta ekstravakter utover din vanlige jobb, for eksempel jobbe i ferier? Jo høyere inntekt du har, jo mer har du også mulighet til å spare. Husk at dersom jobben din tillater det og har overtid- og tilleggsordninger, er det ofte gode penger å tjene ved å jobbe røde dager.
  2. Skriv forbruksliste: Hvis du ikke har full oversikt over egen økonomi, bør du overvåke bruken av penger i et par måneder. Bruk en app som gir deg oversikt over hva du egentlig bruker penger på, eller skriv ned alt du kjøper i en forbruksliste. Mange er ikke bevisst hvor mye penger de faktisk bruker på småting de ikke behøver.
  3. Kutt ned på forbruket: Bruker du mindre penger på unødvendige ting, kan du sette mer penger på sparekontoen. Tenk gjennom hva du vil prioritere å bruke penger på, og kutt ned på det du kan leve uten. Du kan eventuelt sette opp et enkelt budsjett hvis du synes det gjør det enklere å holde oversikt over hvor mye penger du kan bruke på hva.
  4. Husk at alle monner drar: Har du 50 kroner til overs en måned, lønner det seg å spare dem framfor å bruke dem.
  5. Opprett fast sparing: Det er smart å spare en fast sum i måneden – så mye du klarer. Sett av den faste summen på sparekonto eller BSU med en gang pengene kommer inn på brukskontoen din, så minsker du muligheten for å bli fristet til å bruke dem.
  6. Glem sparekontoen: I forlengelsen av forrige punkt, forsøk å glemme at du har en sparekonto med penger. Hold deg til det du har satt av på brukskontoen så godt det går, og tenk at det kun er disse pengene du har til rådighet til neste lønning.
  7. Hold målet i sikte: Det kan virke overveldende å skulle spare så store summer som det er snakk om til boliglån, men gjør sparingen til noe positivt, og hold hele tiden målet i sikte. Det blir enklere hvis du lager deg delmål med en liten gulrot for hver måloppnåelse.